za sve radoznale o folkloru

samo folklor
 
HomeCalendarKako koristiti ovaj Forum?TražiLista članovaGrupe korisnikaRegistracijaLogin

Share | 
 

 SVI SU BILI POBJEDNICI

Go down 
AutorPoruka
enver
Admin
avatar

Broj komentara : 57
Join date : 2009-11-29
Age : 31
Mjesto : bihac

KomentarNaslov komentara: SVI SU BILI POBJEDNICI   Fri Dec 11, 2009 6:15 am

Po četvrti put Motala je bila domaćin Savezne smotre amaterskog kulturnog stvaralaštva i Saveznog takmičenja učenika odjeljenja Bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar”. Amaterski kulturni radnici i vrijedni mališani, svi okupljeni u Savezu bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, željeli su pokazati šta su novo naučili između dvije smotre, a bilo je puno i onih kojima je ovo prvi izlazak na najveću bh. pozornicu u Švedskoj.

Posljednjih godina kao suorganizatori pojavljuju se Bosansko-švedski savez žena i Bosansko-hercegovački omladinski savez. Među dragim gostima bili su đaci i nastavnici iz rudarskog grada Breze, koji su došli u uzvratnu posjetu vršnjacima u Švedskoj.
Smotra – učesnici


Kao i prošle godine na smotri, koja je prihvaćena kao revijalna, nastupilo je 16 bh. udruženja, koja su to pravo izborila na regionalnim takmičenjima, a bilo je i ”proširenja” u pojedinim kategorijama. Svi koji su došli u Motalu nastupili su. Satnica je pomaknuta za jedan sat da bi svi imali priliku da pokažu šta su naučili i uvježbali. Po prvi put nastupila je i jedna švedska folklorna grupa –Motala folkdans gille. Na smotri su nastupila bh. udruženja, po abecednom redu: ”Bosna” – Borås, ”BiH” – Gislaved, ”Gnosjö 2000” – Gnosjö, ”Behar” i ”BiH” – Göteborg, ”Sarajevo” – Jönköping, ”Bosanska krajina” i ”Sarajevo” – Malmö, ”Ljiljan” – Motala, ”BiH” – Norrköping, ”Hand i hand” – Nyköping, ”Bosna”- Skillingaryd, ”Bosanka” – Skövde, ”BiH” – Värnamo, ”Ljiljan” - Växjö i ”Miris” – Örebro. Po kategorijama učešće udruženja bilo je sljedeće:

JUNIORI: Monodrama: Bos.krajina – Malmö, Drama: ”Behar” – Göteborg, ”Bos.krajina” – Malmö, ”BiH”- Gislaved, Horovi: ”Sarajevo” – Malmö, ”Behar” – Göteborg, ”BiH” – Gislaved, ”Ljiljan” – Motala. Recitatori: ”Bos.krajina” –Malmö, ”BiH” – Gislaved, ”Bosanka”- Skövde. Recital: ”Bosna” – Borås, ”Ljiljan” – Motala, ”Bos.krajina” – Malmö, ”BiH” – Norrköping. Ilahije i kaside: ”Bosna” – Borås. Sevdalinka: ”BiH” – Göteborg, ”Sarajevo” – Malmö, ”BiH” – Gislaved, ””Sarajevo” – Jönköping. Ritmičke igre: ”BiH” – Gislaved, ”BiH” – Göteborg. Folklor: ”Sarajevo” – Jönköping, ”Miris” – Örebro, ”BiH” – Norrköping, ”Sarajevo”- Malmö, ”Behar”- Göteborg, ”Bos.krajina” – Malmö, ”BiH” – Göteborg, ”Bosna” – Borås.SENIORI: Horovi: ”BiH” – Norrköping, ”Behar” – Göteborg, ”Ljiljan” – Växjö, ”Bos.krajina” – Malmö. Recitatori: ”Miris” – Örebro, ”BiH” – Norrköping, ”Bos.krajina” – Malmö. Recital: ”Bosna” – Borås, ”Bos.krajina” – Malmö. Ilahije i kaside: ”Bosanka” – Skövde, ”Bos.krajina” – Malmö. Sevdalinka: ”Sarajevo” – Jönköping, ”Miris” – Örebro, ”Sarajevo” – Malmö. Ritmičke igre: ”Hand i hamd” – Nyköping, ”Behar” – Göteborg, ”2000 Gnsjö” – Gnosjö, ”BiH” – Värnamo. Folklor: ”BiH” – Norrköping, ”Sarajevo” – Jönköping, ”Miris” – Örebro, ”Bos.krajina”- Malmö, ”BiH”- Göteborg, ”Bosna” – Skillingaryd, ”Behar” – Göteborg i ”Sarajevo” – Malmö.

Počasni gosti
Među počasnim zvanicama, a koji su iskoristili priliku i pozdravili učesnike i posjetioce, bili su: Amir Karahodža, predstavnik Ambasade BiH u Stockholmu, Fadila Jašarević, NBV, Fatima Kovačić, Bosanskohercegovački savez žena u Švedskoj, Mihajlo Milonić, predstavnik sponzora Western Union i Fexco, te Benjamin Ćosić, direktor OŠ ”Enver Čolakovic” Breza, koji je skup pozdravio u ime svojih učenika i nastavnika prisutnih na ovoj manifestaciji. Skupu se prigodnim riječima obratila i Sadeta Murić, potpredsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj, a čast da otvori Dvanaestu smotru amaterskog stvaralaštva pripala je Faiku Saltagiću, koordinatoru za kulturu Saveza bh. udruženja.

Posjetioci
I ovog puta u Motali je bio pravi ljetni dan. Bujno zelenilo i jorgovani u punom cvijetu okruživali su modrinu Väterna, drugog po veličini među mnogobrojnim švedskim jezerima. Desetak autobusa, a još više putničkih kola, dovezli su posjetioce smotre iz gotovo cijele Švedske. Lijepo vrijeme omogućilo je da se u prelijepom okruženju Folketparkena stari poznanici sretnu i dobro ispričaju do nekog narednog susreta. A u koncertnoj sali nigdje uobičajene trke za slobodnim stolicama i sve je proticalo svojim tokom. Sa majicama i amblemima bh. udruženja ”Ljiljan” iz Motale domaćini su se trudili da sve protekne kao i ranijih godina. Pune ruke posla imali su i članovi Odbora za kulturu, koji su uz pomoć voki-tokija pokušali obezbijediti da učesnici budu na pozornici prema satnici.

Prateće manifestacije
U dugom hodniku prema dvorani svoj štand imao je Omladinski bh. savez, koji je uz mnoštvo slatkiša i prigodnim štampanim materijalom propagirao humanitarnu akciju ”20 kr. za budućnost”, sa ciljem da se prikupe sredstva za opremanje školskih biblioteka u BiH. U ovu akciju uključena je omladina i studenti iz Danske i Norveške. Preko puta je uvijek agilna Fadila Jašarević sa štandom NBV-a, a tema je vječna – borba protiv alkohola i svih vrsta droge. Na štandu se nudio i prirodni sok od zohve i to je mnoge podsjetilo na Bosnu. Sponzori smotre – agencije Western Union i Fexco nisu škrtarili u propagadnom materijalu. Svoj štand imala je i neumorna Prijedorčanka Enisa Grozdanić - pjesnik, recitator i umjetnik. Svoje slike postavila je ovog puta ispod stakla uz objašnjenje: ”Ovako je sigurnije, a ne moram koristiti i veoma skupe ramove.“ O ”štandu” pred dvoranom – roštilju za ćevape – satima se čekalo u podužem redu da bi se došlo do ovog bh. specijaliteta. Ko se više ”pržio” – ćevapčići ili članovi ”Ljiljana,” koji su radili uz roštilj, teško je reći.Uz mnoštvo privatnih foto-aparata i kamera, a i mobitela, uočljiva je bila ekipa ”Ljiljana” iz Växjöa, koja je došla čak sa 4 videokamere i studijskom tehnikom. Namjera je da se snimi materijal za arhivu Saveza, ali i da se i ponudi tv mreži u BiH (RTVBiH, TV Hayat) kao prezentacija aktivnosti bh. dijaspore u Švedskoj.

Program
Oslobođeni takmičarske nervoze, uz respekt prema mnoštvu koje ih je slušalo i gledalo, izvođači su dozvolili da ih slobodno grlo i noge nose. Minutaža na pozornici činila se kratkom, a realizatori programa su pogledali na sat i na podugu listu izvođača. Veliku sigurnost unosili su ”veterani i vukovi” u ovom poslu – voditelji Fikret Tufek i Muharem Sitnica. Nije bilo problema, a da ga oni nisu riješili. Najlakše je bilo vođama ansambala, koreografima i drugim. Ono, čime su na mnogobrojnim probama stimulisali omladinu, ostvarilo se: Nastupili su na Smotri! Aplauzi su širili osmijeh na licu, a bučno se navijalo kada su drugi nastupali. Prvi je nastupio mješoviti hor iz Norrköpinga, pa horovi iz Göteborga, Växjöa i Malmöa. Program su nastavili recitatori, izvođači ilahija i kasida, drama i monodrama, sve u dvije kategorije – seniori i juniori. Folkornih grupa je bilo najviše – u obje konkurencije po osam. Pozornica se šarenila od raznobojnih nošnji. Njima se priključio i lokalni švedski ansambl sa prezentacijom domaćeg foklora i nošnji. Nakon 15 minuta nastupa sjeli su u publiku i neko vrijeme pratili nastavak programa. Ako su kamere najviše ”radile” za vrijeme nastupa folklornih grupa i publika bila najbučnija, onda se i za nastup grupa u modernom plesu treba nešto reći. Svi koji su mislili da će ova ”novina” biti kratkog vijeka- prevarili su se. Za vrijeme njihovog nastupa cijela sala se pretvori u oko i uho. Svi su na nogama, niko se ne kreće. Ma koliko voljeli folklor i njegovali ga kao dio svoje tradicije i kulturne baštine, vrijeme čini svoje i mladost ima svoje ukuse. Ovu atraktivnu aketegoriju treba povjeriti stručnjacima za ritmiku. Napredak je učinjen podjelom na starosne kategorije, a na redu je da se pažnja posveti izboru muzike, prikladnoj koreografiji, a posebno prikladnim kostimima za ovu manifestaciju. To mogu samo stručnjaci, a ne neki ”slučajni” aktivisti kojima je ”muzika u krvi.” I da bude više Bosne u muzičkoj pratnji. Šta reći za vrijedne recitatore, izvođače drame i monodrame? Sati i sati su utrošeni za uvježbavanje teksta, kako uspostaviti kontakt sa publikom, iznijeti osjećanja i poruke u stihovima– sve to u ambijentu gdje dio publike sjedi i sluša, većina se kreće, pije sok i jede ćevape. Među izvođačima ima talentovanih djevojčica i dječaka i njima treba omogućiti ambijent koji zaslužuju.

PUNA ŠKOLA ĐAKA
U neposrednoj blizini dvorane, u više učionica, odvijalo se takmičenje u znanju učenika odjeljenja Bosanskohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar.”U odnosu na prošlu godinu sad ih je bilo gotovo duplo više – 73. Došli su iz 14 odjeljenskih škola: Alveste, Arboge, Boråsa, Gislaveda, Jönköpinga, Linköpinga, Mjölbya, Motale, Norrköpinga, Nyköpinga, Skillingaryda, Skövdea, Stockholma i Växjöa. Među njima je bio i Kerim Čomaga iz Stockholma, dječak što je prošle godine, zbog neproduženog pasoša, samo ispratio kolege za Brezu. Ovog puta je ponovno među prvima, a na takmičenje je ”doveo” i mlađu sestru. Ona je bila uspješna u prvom takmičenju i pratiće brata Kerima u oktobru na putu za Kakanj, grad koji je prihvatio da bude domaćin ovogodisnjim pobjednicima. Osim brojnosti ohrabruju i rezultati na testiranju. Pobjednička mjesta dijele po više takmičara kod kojih nije bilo ni poena razlike u rezultatima. Najviše pobjednika ponovno je imao Gislaved – 10, po 3 Arboga i Nyköping, po dva prvoplasirana imali su: Alvesta, Mjölby, Norrköping, Skövde i Stockholm, te po jednog Borås i Jönköping. Ukupno je 28 đaka osvojilo prva tri mjesta, a po razredima su rezultati sljedeći: 4. razred: 1. Emina Čomaga – Stockholm, 2. Medina Avdić – Gislaved, 3. Amina Glavaš – Jönköping i Alina Medić – Skövde. 5. razred: 1. Dea Livančić – Gislaved i Haris Behremović-Vejzović – Skövde, 2. Zerina Tulek – Gislaved, 3. Medina Todorovac – Norrköping. 6. razred: 1. Elma Macanović – Gislaved i Derviš Grabus – Arboga, 2. Adnan Komadarić, Tarik Bosno i Edvina Avdić – svi iz Gislaveda, 3. Lejna Dervišić – Gislaved. 7. razred: 1. Ervina Begović– Alvesta i Benjamin Avdić - Borås, 2. Kerim Čomaga – Stockholm i Almedina Grcić – Gislaved, 3. Vildana Ahmetović – Arboga i Emina Dragnić – Nyköping. 8. razred: 1. Nerma Muhović – Gislaved, Azra Zubanović – Mjölby, Suad Kaltak – Norrköping i Ishak Busuladžić – Nyköping, 2. Elma Dugić – Mjölby i Erna Velić –Arboga, 3. Alen Turčinhodžić – Nyköping. Za nesmetano odvijanje takmičenja brinulo se oko 20-tak nastavnika. Diplome i knjige pobjednicima uručio je pred prepunom koncertnom salom Mirsad Filipović, koordinator za školstvo saveza, a đaci će biti posebno nagrađeni i od Bosansko-švedskog saveza žena.

Gosti iz Breze
Đaci iz rudarskog grada Breze, i njihovi domaćini iz Gislaveda bili su posebni gosti na smotri. Njih 37 bilo je i na pozornici, ne kao učesnici, nego da prime poklone od članica Glavnog odbora Saveza bh. omladine u Švedskoj. Svoje poklone uručilo je i udruženje ”Bosanka” Skövde, a direktor škole iz Breze, Benjamin Topalović, iskoristio je ovu priliku da uruči prigodan poklon predstavniku domaćina, Bakiru Prlji - predsjedniku Saveza bh. udruženja u Švedskoj. U svoje ime i u ime svojih kolega iz škole ”Enver Čolaković,” izrazio je duboku zahvalnost domaćinima na ukazanoj pažnji i toplom prijemu svih ovih dana boravka u Švedskoj. Oni su prijatno iznenađeni voljom i upornošću bh. građana u Švedskoj da očuvaju kulturu i tradiciju zemlje iz koje potiču. Ova smotra bila im je jedinstvena prilika da se sretnu i razmijene mišljenja sa velikim brojem naših građana i predstavnika bh. udruženja. Oni sami – bili su istinski dio Bosne o kojoj se tog dana pjevalo i za koju se igralo na pozornici u Motali.

Vrijedilo je truda i napora


Savez bh. udruženja u Švedskoj putem svog Glavnog odbora izdvojio je znatna materijalna sredstva za organizaciju ove smotre. Praksa od prošle godine da se udruženjima koja učestvuju na smotri regresira dio putnih troškova nastavljena je i ove godine. Isto je vrijedilo i za dolazak đaka i njihovih nastavnika na školsko takmičenja. Svi učesnici, zvanice, te gosti iz Breze imali su obezbijeđen ručak i osvježavajući napitak. Plaćeno je iznajmljivanje cijelog objekta, kao i opreme na pozornici. Članovi bh. udruženja ”Ljiljan” iz Motale, na čelu sa Zlatkom Avdagićem, bili su angažovani više od 24 sata da bi sve funkcionisalo. Većina članova Glavnog odbora, sa zadacima direktno ”na terenu”, imala je naporan radni dan. I nakon svega ostaje utisak da je sve vrijedilo truda i sredstava, jer su to zaslužila nasmijana lica mladih i još jedno njihovo iskustvo da su dio velike porodice koja se zove Bosna i Hercegovina. Veliku ulogu u ovom odigrao je i Savez bh. udruženja sa svim amaterskim kulturnim radnicima. Svima njima pripada najveća Diploma!
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://univerzitet.bosnianforum.com
 
SVI SU BILI POBJEDNICI
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
za sve radoznale o folkloru :: Your first category :: mijesto za reklamiranje ostalih Kulturnoumijetnickih drustava-
Idi na: